Åbenhed i skolen


Skab åbenhed omkring ordblindhed på din skole

Det er min oplevelse at ordblinde elever ofte ønsker at deres klassekammerater viste noget mere om hvad det vil sige at være ordblind. Det kan være svært som ung selv at åbne sig op overfor klassekammeraterne og derfor bærer skolen og herunder skolens personale, et stor ansvar for at skabe en åben og fordomsfri dialog omkring det, at der er elever i skolen som har ordblindhed.

En elev med ordblindhed sagde dette til mig i et interview tilbage i 2021, under arbejdet med min bachelor:


“Jeg tror hvis min klasse havde haft en forståelse for hvordan det var at være ordblind, så tror jeg også de problemer var blevet mindre” og uddyber “altså jeg tror, at hvis man havde italesat det i min klasse, så tror jeg ikke man var valgt så meget fra i gruppearbejdet”


Det er for mig ikke et enestående citat, men en fortælling jeg har hørt hos mange ordblinde. Unge som ældre. Åbenhed er vigtig for at de ordblinde kan trives. At give ordblinde lov til at gemme sig, er en kæmpe bjørnetjeneste.

Det første skridt på vejen til åbenhed omkring ordblindhed på skolen, kunne være at vise hvor udbredt ordblindhed er og skabe en lille åbning for at eleverne med ordblindhed kommer frem og fortæller om hvordan dette er for dem. Jeg har derfor lavet dette lille skilt, som jeg foreslår man sætter på døren til de klasser hvor der er ordblinde elever. Ja, det vil jo nok næsten være alle døre til klasseværelser på en skole, men så er første del af budskabet om hvor normalt det er at have ordblindhed jo hjemme der.

Du kan downloade i pdf til print her:

En anden historie som jeg ofte hører fra ordblinde, er at de er hunderæd når de skal have vikar. Skal de fortælle at de er ordblinde eller kan det lykkes at gemme sig og komme igennem undervisningen uden nogle dårlige oplevelser. Højtlæsning foran klassen er en af de ting som mange med ordblindhed har som skræk og nu er der en ny person i klassen, som måske beder en om at læse.

Jeg har derfor lavet en QR-kode på dørskiltet med 5 gode råd til vikaren eller læreren, så det kan være med til at skabe en fælles opmærksomhed på hvordan man bør møde eleverne med ordblindhed i klassen. QR-koden linker til disse råd: 5 gode råd

Håber i vil være med til at skabe åbenhed omkring ordblindhed på skolerne rundt om i landet. Til glæde for den enkelte og til gavn for os alle!


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Udgivet

i

af

Tags:

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette hjemmeside accepterer du vores brug af cookies.